De behandeling

Trimmen

De vacht van uw hond heeft veel aandacht nodig. Een goede verzorging zorgt ervoor dat de vacht  van uw hond mooi en in topconditie blijft! Niet alleen honden met een lange, dikke vacht maar ook kortharige honden hebben veel baat bij een bezoek aan mijn trimsalon.

Trimmen is een algemene benaming die alle behandelingen omvat om de vacht van de hond in een goede conditie te brengen. Er zijn verschillenden manieren om de vacht van uw hond te behandelen. Hieronder vindt u een uitleg van de methodes die ik in mijn trimsalon hanteer.

Knippen:

Het inkorten en modelleren van de vacht door middel van een schaar met recht bladen. Deze techniek kan op veel vachtsoorten toegepast worden en tot elke gewenste lengte.

Plukken/strippen:

Honden met een “plukvacht” hebben meestal een zachte, wollige ondervacht met daarboven harde, draadachtige haren (dit is de plukvacht) Deze vacht dient regelmatig verwijderd te worden. Ik pluk deze haren inclusief wortel met de hand of  bot trimmes los zodat de hond alleen nog zijn mooie gladde ondervacht overhoud. Door het plukken van de oude vacht krijgt een nieuwe vacht de kans om weer goed en gezond terug te groeien. De vacht moet dan wel “plukrijp” zijn. Dit betekent dat de deklaag los moet zitten, zodat deze gemakkelijk en pijnloos te verwijderen is.

“Strippen” is een vorm van plukken. In dit geval wordt de hond niet helemaal  geplukt totdat de ondervacht zichtbaar is maar er blijft nog een bovenlaag op zitten.

Effileren:

Letterlijk betekend effileren: uitdunnen.  Dit doe ik met behulp van een effileerschaar. Deze bestaat uit allemaal kleine tandjes waardoor de vacht niet in één keer wordt afgeknipt, hierdoor zal een natuurlijker resultaat ontstaan. Ook kunnen overgangen van kort naar langer haar op een vloeiende manier verkregen worden.

Ontwollen:

Bij het ontwollen wordt het losse onderhaar verwijderd. Ik was uw hond met een daarvoor bestemde shampoo. Na deze wasbeurt komen de haren goed los te zitten en deze zijn dan gemakkelijker te verwijderen met de waterblazer, dit is een groot model föhn die met grote kracht het water en het losse onderhaar eruit blaast. Het voordeel van dit apparaat is dat de huid niet wordt beschadigd en dat de onderwol beter wordt verwijderd. Het haar wordt er als het ware uitgeblazen en het vastzittende haar droogt tegelijkertijd. Wat ook als zeer prettig word ervaren door de meeste honden.

Scheren:

Is het inkorten van de vacht doormiddel van een professionele tondeuse met diverse  scheerkoppen. Scheren kan tot iedere gewenste lengte.

Ontklitten:

Klitten zijn op één gepropte haarbolletjes die niet gemakkelijk te verwijderen zijn. Deze klitten kunnen bij een slechte verzorging over het hele lichaam zitten. Doch bij een normale verzorging worden enkele plaatsen van het lichaam wel eens vergeten, waar dan klitvorming ontstaat. Regelmatig vindt men de klitten achter de oren, in de lies, oksels en/of aan de voeten. Deze zogenaamde klitten veroorzaken soms irritatie en smetplekken. De huid onder de klit krijgt dan geen lucht meer en om die reden wordt de huid schilferig en rood. In een latere fase zal het haar gaan vervilten en zal normaal uitborstelen of uitkammen niet meer mogelijk zijn. Het enige wat dan nog rest is het dier pijnloos kort te scheren. Zodoende kan de huid dan weer ‘ademen’ en een nieuwe vacht zal zich openbaren. Na een aantal trimbeurten zal er weer een normale en verzorgde vacht ontstaan.

Wat kunt u zelf:

Regelmatig onderhoud van de vacht van uw hond is van wezenlijk belang. Begin van jongs af aan de hond al te laten wennen aan het borstelen en kammen van de vacht. Zo zal de hond accepteren dat haar of zijn vacht wordt behandeld en zal dit niet als vreemd of bedreigend ervaren. Wilt u advies omtrent de juiste vacht verzorging van uw hond, kom dan bij mij langs in de trimsalon.

De Algemene Voorwaarden zijn te vinden rechts onderin elke pagina.

Advertentie
%d bloggers liken dit: